10 december 2012

Crème Caramel met koekkruiden




Ik was héél benieuwd hoe dit uit zou pakken..
Als je de caramel hebt gegoten, wordt hij namelijk direct hard, ik had niet gedacht dat het goed zou komen eerlijk gezegd. Maar het zag er prachtig uit en het was ontzettend lekker.
Ik zou alleen de volgende keer meer koekkruiden toevoegen.

Maak dit wel op tijd. Je kunt het beter langer laten rusten in de koelkast dan dat het niet lukt omdat je te weinig oventijd hebt.




Het recept voor deze crème caramel komt uit het boek 'crème brûlée en andere romige toetjes' van Isabel Brancq. Het was alleen zonder koekkruiden, die heb ik zelf erbij verzonnen omdat het nu eenmaal december is :-).


 Het recept zoals het geworden is:

Voor 4 personen
3 eieren
5 dl melk
80 witte basterdsuiker (het oorspronkelijke recept gebruikt poedersuiker)
100 gr suiker (het boek doet het met 15 suikerklontjes, wat gelijk staat aan 75 gram maar daar had ik niet genoeg aan, misschien lukt dat wel als je netjes een heel dun laagje caramel maakt, zie later)
gezouten boter om de bakjes in te vetten (ik had gewoon wat zout door mijn boter gedaan)
Twee theelepels koekkruiden (één meer dan ik had gebruikt maar dat mag het wel hebben)

Verwarm de oven voor op 125°C
Beboter 4 ramekins. Maak karamel door de suiker (de 100 gr) zachtjes in een pan te verwarmen. Schud af en toe met je pan (met dikke bodem).
Als de suiker karamel is geworden (bruin, vloeibaar, je ruikt echt de pure karamel), giet je hem voorzichtig maar snel in de bakjes. Let er nu op dat je het in één keer eerlijk verdeeld, het wordt vrijwel direct hard en dan kun je niet meer 'overgieten' om het te herverdelen.

Verwarm de melk met de suiker en de koekkruiden. Klop de eieren in een grote kom en giet de melk dan al kloppend of flink roerend bij de eieren.
Schenk dit mengsel over de karamel.

Zet de bakjes nu in een ovenschaal en giet heet water in de schaal (niet in je bakjes!) tot de bakjes half onder staan. Zet dit tussen 50 en 75 min (ligt echt aan je oven, kun je volgens mij geen peil op trekken, ik nu in ieder geval nog niet) in de oven. Het is klaar als de crème crème is geworden en dus niet meer zo ontzettend vloeibaar oogt als je licht met een bakje schudt. Raak niet in paniek als dit veel langer duurt dan wat ik nu aangeef of wat je verwacht, gewoon wachten!

Als ze klaar zijn, laat je ze even afkoelen en dan minimaal een uur rusten in de koelkast.
Haal een mes langs de rand van de crème om haar los te maken van het bakje en stort het dan op een bordje. En dan is het echt even een kick als je de karamel ziet lopen!



Geen opmerkingen: